Om Sanden2000

Sandens kabel-TV-förening Sanden2000 startades 1992 och är en ekonomisk förening som bildades för att leverera flera TV kanaler, än de som stod till buds från det markbundna nätet, via kabel-TV nätet till medlemmarna på Sandenområdet i centrala Boden. Föreningen besår idag av drygt 300 fastigheter/medlemmar på Sandenområdet.


Men tiderna förändras och marknaden erbjuder numera stora moderna TV apparaterna och därmed blir kravet större att distribuera bättre bild i kabel TV nätet. Detta medförde att vi under tre år gjorde investeringar i kabel TV nätet för att förbereda digitaliseringen och att kunna distribuera bredband och andra tjänster.


Sedan 1992 har kabel-TV föreningen distribuerat analoga TV signaler via en huvudcentral men inför den stora investeringen till digital utrustning uppkom alternativet BDTV, som via en central HC i Boden även kan erbjuda digital TV. På årsmötet 2009 togs beslut om att operatören BDTV skall leverera kanalutbud, bredband och andra tjänster till Sanden2000. Information om BDTV finns på www.bdtv.se 


Idag har vi vårt forum till våra medlemmar via denna hemsida. 


TV- Basutbud+Betalkanaler: I dagläget erbjuds medlemmarna både ett analogt- och digitalt basutbud och detta till alla TV antennuttagen i fastigheten. Detta innebär att de som är medlemmar i Sanden2000 kan skrota sina paraboler och antenner på taket. För att få tillgång till de digitala kanalerna i kabel tv nätet rekomenderas att införskaffa en TV med DVB-C dekoder alternativt en extern digitalbox från BDTV.


BDTV erbjuder låga priser på TV (bas- och utökat utbud), IP-Tele (Phonzo) och Bredband, digitalspegling dvs både digitalt och analogt, korta bindningstider, vi har FIBER till kabel-TV nätet och inte minst BDTV är ett renodlat Boden företag med service i Boden. Tänk på Bodenandan....  

Telia kan inte erbjuda något bättre i dagsläget. De har 8 års bindningstid och anslutning kostnad på nästan 19 tusen sek. I deras erbjudande blir allt digitalt dvs ingen analog TV kommer att fungera...


Bredband: Under hösten 2009 kopplades fiber till huvudnoden och därmed kan det även erbjudas bredband till medlemmarna via operatören BDTV. Vi har idag tillgång till 10, 30 och 100 MBit.  Vårt kabel TV nät har en kapacitet av 4 GBit och ger oss möjlighet till snabbt bredband många år framöver vilket även innebär att det inte finns behov av fiber direkt till fastigheten (FTTH). För att få tillgång till Internet i kabel TV nätet behöver man införskaffa ett modem via BDTV. OBS! Glöm inte bort att säga upp ert nuvarande abonnemang innan ni går med i BDTV:s erbjudande. Normalt är det tre månaders uppsägningstid men kolla upp detta med din operatör.


Bredbands telefoni: BDTV har börjat erbjuda denna tjänst genom Phonzo. Läs om detta på www.bdtv.se Dock är IP-Telefoni inte att rekommendera för de som skall ha 100% tillgänglighet på telefonin för olika typer av larm tex. trygghetslarm (Telia), brand- eller inbrottslarm. Det krävs en adapter för att IP-Telefonin skall fungera alternativt en allt i ett lösning. Kom ihåg att säga upp telefonin för din operatör i god tid ca 3 månaders uppsägning.


2019 meddelades från BDTV att Sappa tar över TV och Bredband. Vill du komma i kontakt med Sappa?

Kontakta dem gärna om du har några frågor eller funderingar. De finns på 0774-444 744, hej@sappa.se och på sociala medier. Du kan också skriva till dem direkt via deras chatt. De svarar alla dagar, året om kl. 8-22.


Sappa tar över koaxialnätet 1 januari 2022 och lägger ned nätet när utbyggnaden av fibernätet blir klart. Fibernätet planereras att färdigställas under 2022. Sanden2000 föreningen läggs ned.


Har ni frågor/synpunkter skicka dem till info@sanden2000.se